VK 991117

Miljödomstolsmål

Vid Umeå tingsrätt, miljödomstolen, ansöker ScanMining - Scandinavian Mining AB om tillstånd enligt miljöskyddslagen, att

dels starta gruvbrytning vid Ersmarksberget, Sorsele kommun,

dels där anlägga ett anrikningsverk samt

dels anlägga och driva ett sand- och klarningsmagasin i Tallträsket.

Fyndigheten ligger inom fastigheten Sorsele Blaiken 2:l, som ägs av AssiDomän AB. Brytningen kommer att ske i dagbrott men ,kan senare övergå till underjordsbrytning. Malmen består av en zink-, bly- och silvermalmzon på en sträcka av mer än 2 km med en bredd av 4-40 m och ett djup av 150 m. Även guldmalm finns i området. Vid en beräknad produktion av ca 1,2 milj ton malm per år uppkonmer efter behandling i anrikningsverket ca 1 milj ton sand blandad med vatten.

Denna s k slurry pumpas via en ledning förlagd på en bank tvärs över Storjuktan till ett sand- och klarningsmagasin i sjön Tallträsket, innan vattnet efter viss rening leds till Storjuktan. Banken över Storjuktan byggs av gråberg och innehåller en öppning för att medge passage med båt oavsett vattenstånd.

Utsläpp till luften från verksambeten består av diffus damning, nitrösa gaser och ventilation från cyanidlakningsprocesser. Utsläpp till vatten utgörs av gruvvatten och dräneringsvatten. Lakrester från cyanidlakning destrueras och pumpas till sandmagasinet. Buller kommer att uppstå i form av allmänt industribuller och vid sprängningar, Efter avslutad verksamhet sker efterbehandling.

Enligt sökanden kommer den planerade verksamheten att lokalt och begränsat påverka den omgivande miljön och naturen. Naturvårdsverkets riktlinjer för extremt industribuller kommer att kunna uppfyllas.

Synpunkter på ansökan lämnas skriftligen och ges i 3 ex in till Umeå tingsrätt, miljödomstolen, Box 138, Umeå, senast den 20 december 1999. Domstolens målnummer M 507-99 åberopas. Domstolen får avvisa senare framförda synpunkter, om de inte föranleds av iakttagelser vid syn eller av andra omständigheter som har förekommit under den blivande huvudförhandlingen.

Handlingarna finns tillgängliga hos kommunsekreterare Barbro Olovsson, kommunkansliet i Sorsele, tfn 0952-140 00. Kallelser och andra meddelanden införs dessutom i Västerbottens-Kuriren och Västerbottens Folkblad.