VK 990921
Gruvbolag anmäls för grävningsarbete

- Gruvbolaget Scanmining har anmälts till Länsstyrelsen för egenmäktigt förfarande på privat mark nära Tallträsket i Sorsele kommun.

- Företaget har utan tillstånd utfört grävningsarbete anslutning till Tallträsksbäckens utflöde. På samma plats där planer finns på att bygga en damm för höjning av vattenståndet i samband med exploatering i området.

- Anmälare är Björn Byström, Obbola, och han tycker att länsstyrelsen visar på flathet mot överträdelsen.

- Det var i juni som Björn Byström vid ett besök i sin stuga nära Tallträsket i sällskap med några andra gjorde upptäckten om Scanminings grävningsarbete.

Skövlat ungskog

- Vi kunde då konstatera att grävningsarbete var utfört i anslutning till Tallträsksbäckens utflöde på den plats där de tänker bygga dammen för höjning av vattenståndet.

- Enligt Björn Byström hade grävmaskinen gått från vägen, skövlat växande ungskog cirka 150 m och sen grävt,,inom ett 50 kvadratmeter stort område ca 1-2 meter från bäckkanten. Eftersom han tidigare av länsstyrelsen blivit upplyst om att Scanmining saknade tillstånd att utföra grävningsarbeten i närheten av Tallträsket gjorde han en anmälan.

Ingen påföljd

- Svaret gjorde honom besviken. Det blir ingen påföljd mot företaget för intrånget.

- Länsstyrelsen konstaterade att det fanns spår av grävningsarbete på platsen men eftersom återställningsarbete skett så betraktas omfattningen som ringa.

OWE FREDRIKSSON