VK 990826
Gruvbolag varnas för hemlighetsmakeri

SKELLEFTEÅ

Scandinavian Mining, bolaget som planerar Blaikengruvan i Sorsele, borde berätta mera öppet om sina provresultat. Annars kan det bli onödigt svårt skaffa pengar till gruvor och prospektering. Varningen kommer från analytikern Magnus Ericsson på Raw Materials Group.

Blaikengruvan utanför Sorsele ska enligt planerna starta i slutet av nästa år. 100 personer får arbete. Raw Materials Group i Stockholm är skeptiska till projektet:

"Utifrån angivna halter och storlek verkar denna fyndighet i SkeReftefältets inre del få svårt att bli lönsam till nuvarande metallpriser", skrev analysföretaget i juli. Men det är inte Blaikenprojektet som kritiseras i första hand utan bristen på information.

Granska utifrån
Hur ska en arbetssökande, en kommun eller en aktiesparare våga tro på Blaikengruvan och företaget? frågar sig Magnus Ericsson.

- De som är beroende av företaget måste få information som de kan fråga kunniga bedömare till råds om, säger Magnus Ericsson, som är en av dem som utifrån granskar gruvföretag.
- ScanMining är mer svårbedömt än jag tycker att det borde vara när man är så pass nära att starta en gruva. Förra veckans halvårsrapport informerar om att Blaikenområdet ökat malmreserven.
- På vilket sätt förändrar det lönsamheten i framtida gruvor, frågar Magnus Ericsson.

- Har man gjort försök att utvinna zink och guld ur malmen? Man har inte redovisat hur det arbetet pågår.

Han vill också att ekonomiska rapporter och pressmeddelanden ska informera mer om prospekteringen. När företaget berättar att höga halter zink och guld påträffats, vill Magnus Ericsson veta hur många prover, borrhål, som ligger som underlag.

Redovisar öppet

Det finns de som enligt honom är bättre på att informera. NAN, North Atlantic Natural Resources, redovisar till exempel antalet borrhål bakom beslutet att öppna Storlidengruvan i Malå.

- Företagen har en skillnad i sättet att jobba som kanske reflekterar att NAN har en internationellt erfaren ledning, säger Magnus Ericsson.

I Kanada och Australien inforinerar gruvföretagen mera öppet. Magnus Ericsson vill inte ha exakt samma regler i Sverige men någonting ditåt.

Annars kan det bli problem att skaffa riskkapital till nya gruvor, fruktar Magnus Ericsson.

- Är det något projekt som visar sig krascha är det risk att hela branschen drabbas. Det hände i Kanada. Öppenhet kring information minskar risken att krascha. Det ökar kraven, internt inom företaget, och ökar förtroendet för branschen.

Förtroendet för Scan Mining blir viktigt när företaget ska skaffa kapital till Blaikengruvan inom kort.

Hittills har prospekteringsföretag lyckats få pengar från Stockholmsbörsen, där intresset varit högre än i resten av världen på senare år, enligt Magnus Ericsson.

Han efterlyser centrala börsregler för information i den här branschen. ScanMining är inte ensamt om att vara för slutet, hävdar analytikern Magnus Ericsson.

JÖRGEN KNUTSSON