VK 990622

Jobb & pengar

Skarp kritik mot gruvbolag

SORSELE Mark- och sakägarnas försök att rädda Tallträsket från att bli ett urlakningsdepå för gruvbolaget Scanminings utbyggnad av sitt gruvprojekt i Juktandalen fortsätter. I en skrivelse gör fyra markägare och fem sakägare länsstyrelsen uppmärksam på vad som anses vara brott mot Vattenlagen.

Bland annat hävdar de att gruvbolaget inte lämnat fullständiga uppgifter på flera punkter i sin ansökan. När det gäller orienteringen av projektet i miljöansökan pekar gruppen på att Scanmining inte nämnt alla fastigheter som berörs av utbyggnaden. I den tekniska beskrivningen av projektet understryker gruppen den negativa miljöeffekt som skapas om Tallträsket blir en urlakningsdepå.

Scanmining vill utöka

LÄNET I går ansökte Scanmining om en utökad bearbetningkoncession vid Blaiken. Den nya ansökan gäller ett område på ytterligare 33 hektar i direkt anslutning till det område där Blaikengruvan startas under nästa år.

Vice VD Michael Nilsåon säger att den nya guld- och zinkmalm som påträffats i området häller högre metallhalter än de tidigare analyserade malmerna.