VK 990528

Hotades
efter gruv-protest

Björn Byström, stugägare vid Storjuktan i Sorsele kommun, protesterade mot gruvbolaget Scanminings planer på att använda Tallträsket som depå för gruvavfall.

Häromdagen fick han ett hotelsebrev med posten.

– Hotet avser min stuga och jag kallas för uppviglare. Märklig inställning när allt jag gör är att jag säger min mening och värnar om miljön, konstaterar Björn Byström som har gjort en polisanmälan.

Brevet är inte undertecknat med något namn. Med i brevet fanns också den några veckor gamla VK-artikel som redogjorde för Björn Byströms åsikter.

Nämnd bytte fot

Byström hade dessförinnan skickat en skrivelse till Sorsele kommun där han protesterade mot att bygg- och miljönämnden ändrat ett tidigare beslut. Nämnden hade bytt fot och accepterat Scanminings krav på att få använda Tallträsket och inte den sedan tidigare förstörda Blaiksjön som sedimentsdepå i samband med gruvbrytningen.

– Jag säger bara min mening. Varför ska ytterligare en sjö förstöras när det redan finns en som inom överskådlig tid ändå är obrukbar för både människor och djur, säger Björn Byström som är bosatt i Obbola, utanför Umeå.

Även om han inte tänker ge upp sin avsikt att säga sin mening i de miljöfrågor som berör gruvbrytningen, är hotelsebrevet ändå en obehaglig händelse, medger han.

– Dessutom är jag missförstådd av den som nu hotar att förstöra min stuga. Jag har inget emot att gruvbrytningen blir av. Jag tycker bara det är fel att kommunen faller undan för gruvbolaget.

– För Scanmining blir det dyrare att använda Blaiksjön som depå för gruvslammet men för miljön är det avsevärt mycket bättre. Tallträsket är en fungerande fiskesjö och orörd från tidigare exploateringar i området. Den borde få leva kvar.

Anmäler gruvbolag

Som sakägare samt fiskerättsinnehavare i bland annat Tallträsket är Björn Byström upprörd över att Scanmining inte hanterat informationen om gruvbrytningen på ett lagenligt sätt. Trots att det finns flera – däribland Björn Byström och hans nära släktingar – har Scanming enbart angett skogsbolaget AssiDomän AB, Stockholm, som markägare och som sakägare Umbyns sameby samt Rans sameby.

Sedan Björn Byström svart på vitt i lagtext kunnat konstatera att gruvbolaget är skyldigt att informera om sina planer och dess effekter gjorde han i går, torsdag, en polisanmälan mot gruvbolagets miss.

OWE FREDRIKSSON