VK 990527
Öppet brev till Laila Borgström Sorsele angående artikel

"Enighet om guldgruvan" ur VK 990521

"Det är alltid någon som gnäller" säger du i artikeln. Jag känner mig träffad med anledning av min skrivelse till Sorsele kommun och tidigare artikel i VK.

Är detta din människosyn på väljare och berörda personer som inte delar din åsikt i alla frågor ?

Är det din mening att man "gnäller" om man har en avvikande åsikt ?

När det gäller informationen, "har gjort allt som går att göra", kan jag konstatera att ett allmänt möte har hållits med annons i VK. Annons ca 1 dm, en spalt, vid ett tillfälle. Hur många procent av den stora allmänheten tror du såg den ?

Att sen Scanmining har haft många möten med er politiker finner jag fullt förståeligt. Det är ju ni som ska övertygas om projektets förträfflighet så att ni kan slå er för bröstet inför nästa val och säga "Titta så många jobb vi har fixat."

Konkret så har informationen till oss sakägare varit obefintlig. Det ska inte få vara så att vetskap om vad som är på gång fås via slumpvisa rykten.

Har avsikten varit att så få som möjligt skulle veta vad som var på gång förrän allt var klart ?

Dina sakskäl från artikeln mot Blaiksjön "för platt och är uppdämd", skulle jag vilja ha en närmare förklaring till.

Du och Runar Frohm pekar också på miljövänligheten i att idka gruvbrytning och att "hela området ska återställas". Om nu gruvan ska drivas 7 år (14 år) så ställer jag dig frågorna:

Hur återställs 21 kg (42 kg) cyanid som lakas ur med grundvattnet när det räcker med milligram för att vara dödligt ?

Hur återställs tonvis av tungmetallföroreningar ?

Scanmining säger själva i sin ansökan " Gemensamt för alla alternativ är att den fysikalisk-kemiska sammansättningen, efter mottagande av processvattnet från anrikningsverket, blir sådan att fauna och flora kommer att väsentligt förändras och i slutskedet helt försvinna."

Hur återställs detta, och i vilket tidsperspektiv ? 1000 år ?

Är detta ett stycke ur ansökan som du glömde att läsa ?

Slutligen vill jag påpeka att min avsikt inte är att stoppa gruvplanerna. Men jag vägrar att medverka i Scanminings planer om att få den mest ekonomiska lösningen, oavsett miljökonsekvenser.

Inser du att det är där skon klämmer när det gäller Tallträsket kontra Blaiksjön ? Det kostar mera pengar att pumpa till Blaiksjön på grund av lyfthöjden. Scanmining kanske gömmer detta fakta bakom andra skäl och hot om att då blir det ingen gruva och inga arbetstillfällen.

Jag har läst att bråkdelar av de malmhalter som Scanmining har hittat i Ersmarksberget är brytvärda. Det ger mig anledning att tro att riskerna för att de skulle överge detta projekt är försumbara.

Det är nu vi kan ställa krav. När gruvan väl är påbörjad är det för sent att konstatera följderna och brösta upp sig med "Vi fick ju jobb".

 

Sakägare i Storjuktan

Björn Byström