VK 990511

"Gruvplanerna tar död på sjön"

Nu får Scanminings planer på deponering av, gruvavfall i anslutning till den planerade brytningen vid Ersmarksberget, Sorsele, mothugg.

Låt inte Tallträsket dö när Blaiksjön redan dött. Sjön kommer att bli en stinkande dypöl där varken fisk eller växtlighet kommer att överleva om den blir använd som depå för gruvavfallet från Ersinarksberget.

'Den uppmaningen skickar Rjörn Byström, Obbola, till kommunledningen i Sorsele sedan det blivit känt att miljö- och byggnadsnämnden gått på Scanminings förslag och förordar Tallträsket och inte som tidigare; Blaiksjön:som- klarningsmagasin.

 

Tar strid om Tallträsket

Nu kommer protester mot Sorsele kommuns planer på att släppa till Tallträsket som klarningsmagasin för gruvan i Ersmarksberget.

Björn Byström, uppvuxen i trakten och sommarstugeägare med fiskerättigheter i Tallträsket, är beredd at ta strid.

- Ingen kommer att kunna närma sig Tallträsket om det blir använt som depå. Det kommer att bli en stinkande dypöl där varken fisk eller växtlighet kommer att överleva. Det vill jag inte vara med om, säger han med eftertryck.

Det är inte gruvan han är emot. Den behövs, anser han. Men att kommunen offrar ännu en sjö, ställer han inte upp på, säger Björn Byström som är bofast i Obbola, utanför Umeå. I stället föreslår han att miljö- och byggnadsnämnden ska hålla fast vid att Blaiksjön blir depå för sedimentet.

Både han och några i närmsta släkten har fiskrätt i Tallträsket och deras stugor ligger cirka en kilometer från sjön. Dessutom har kommunen en fiskecamp med flera stugor vid sjön som måste stängas, säger han och

ser inget alternativ till sjöns framtid än att den dör.

- Då är det bättre att Scanmining får fortsätta använda Blaiksjön som redan är förstörd, menar han samtidigt som han tror sig förstå varför Seannitning hellre vill använda sig av Tallträsket.

- Pumphöjden för att transportera slammet till Tallträsket är 15 meter. Till Blaiksjön är det 200 meters höjdskillnad. Det kostar pengar att pumpa slam så högt, och det förtar säkert en del av ekonomin i projektet.

Osäkert

Björn Byström ser också en stor osäkerhetsfaktor i att slammet om det ska skickas till Tallträsket - måste transporteras i tunnel under Storjuktan. Uppstår sprickor i ledningarna, förgiftas hela vattensystemet nedströms, hävdar han.

I en skrivelse till Sorsele kommun har han beräknat utsläppseffekterna av en gruvbrytning enligt prospektet. Med den som grund understryker han att Scanmining i stället för Tallträsket endast - och inget annat - bör få tillgång till den redan förstörda Blaiksjön.

- Med skärpta utsläppsregler kan företaget låta utloppsvattnet från,sand och klarningsmagasinet i Blaiksjön gå direkt ner i tunneln som matar kraftverket. Det innebär att den miljöpåverkan som drabbar Storjuktan reduceras till luftutsläpp, utsläpp från Smakardammen samt övriga indirekta källor.

Fisket berör inte

En annan positiv effekt är enligt Björn Byström att sportfiskesträckan nedströms dammen inte berörs om kommunen återgår till sitt tidigare förslag.

- Kommunen borde värna om de befintliga, naturliga sjöar som finns i stället för att förstöra ytterligare en, säger Björn Byström som säger sig vara beredd att gå långt i sitt arbete för att rädda Tallträsket.

OWE FREDRIKSSON