VK_030510
 

Gruvstart iBlaiken försenas

Högt guldpris får ScanMining att prioritera finskt guld i stället

STORUMANScanMining väljer nu att börja bryta guld i den finska gruva som företaget köpte i fjol.
Det innebär att starten för Blaikengruvan i Sorsele kommun senareläggs.
- Vi kan inte dra igång två projekt samtidigt, säger vd Michael Nilsson.

ScanMining har träffat ett avtal om totalfinansiering av de investeringar som krävs för att starta Pahtavaaragruvan i norra Finland. Ett avtal med det konsortium av industriella investerare som tidigare lovat pengar till den planerade Blaikengruvan i Sorsele kommun. Totalt tillförs ScanMining genom detta avtal 35 miljoner kronor i form av ett riskkapital.     Från ScanMining säger man att satsningen på den finska gruvan gynnas av det för närvarande höga guldpriset. Priset är på cirka 90 000 kronor per kilo.
Men satsningen i Finland är också en effekt av att handläggningen av ansökan om regionalt stöd till gruvan i Blaiken tagit längre tid än beräknat.     
Försökt snabba påAnsökan på 50 miljoner kronor ligger hos Nutek (Verket för näringslivsutveckling) och Sorsele och Storumans kommuner har tidigare i vår i en gemensam skrivelse försökt snabba på handläggningen.      I går gick det inte att få något besked från Nutek om när ansökan kommer att behandlas. För närvarande finns i den finska gruvan påvisade mineraltillgångar som medger en produktion i cirka tre år. Men då malmzonerna ej är avgränsade förväntas brytningen pågå under en betydligt längre tid än så. Arbetet med att länspumpa dagbrotten har redan börjats.
Brytningsstart i underjordsgruva under dagbrotten planeras ske före utgången av det här året.
Guldproduktionen förväntas under de första åren att överstiga ett ton rent guld per år.     
ParallelltInvesteringarna i anläggningar och borrning inför gruvstarten är budgeterade till 27 miljoner kronor. Borrningar för att utöka malmreserven vid gruvan kommer att bedrivas parallellt med den planerade produktionen.     Från ScanMining säger man att investeringen i Pahtavaaragruvan kommer att ske inom ramen för det kapitaltillskott som tidigare avtalats med avsikt att investeras i den planerade Blaikengruvan.     
Omarbetad tidsplan- Att vi drar i gång i Finland innebär att tidsplan och finansieringsplan för Blaiken får omarbetas, säger ScanMinings vd Michael Nilsson.     VK: Vad innebär det?
- Det innebär naturligtvis i praktiken att vi kommer inte att kunna komma igång som planerat, det finns ingen som helst möjlighet för det. Och med ett bolag i den här storleken är det ju inte heller rimligt att dra igång två projekt samtidigt.
-Det här innebär en tidsförskjutning för Blaikengruvan, sen hur stor den tidsförskjutningen blir kan vi ännu inte säga. Det är också beroende på när och vilket beslut vi får från Nutek så småningom.

URBAN VIKLUND

Fakta
ScanMining köpte under 2002 den nedlagda Pahtavaaragruvan i norra Finland. Gruvan består av ett anrikningsverk och mineraltillgångar.
I Pahtavaara finns det en i dagbrott bevisad malmreserv på 130 000 ton med 2,31 gram guld per ton. Därtill tillkommer en visad mineraltillgång på 600 000 med 4,0 gram guld per ton.
Förutom själva gruvan och anrikningsverket har gruvföretaget även köpt ett antal undersökningstillstånd i gruvans närområde.
     

©2003 Västerbottens-Kuriren