VK_021109

Gruvbolag avverkar skog

STORUMAN
ScanMining avverkar nu omkring 10 000 kubikmeter skog på sitt gruvområde i Blaiken i Sorsele.
Något besked om start för gruvbrytning kan bolaget inte ge. Finansieringen återstår. Det krävs 120 miljoner kronor.
ScanMining har sedan i september år 2000 alla de tillstånd som krävs för att starta gruvbrytning i Blaiken, Sorsele kommun. Men bolaget har haft svårt att ordna finansiering för verksamheten.
Tidigare har man från bolagets sida räknat med att det krävs 240 miljoner kronor för att köra igång.
Av den senaste delårsrapporten framgår att man under perioden fokuserat verksamheten för att kunna köra igång i Blaiken.
I samband med att bolaget köpte Pahtavaara gruva i norra Finland och en komplett processanläggning för malmanrikning ändrade man sin projektplan.
Högre guldproduktion
Den ändrade projektplanen grundas på en högre produktion av guld vilket genom förvärvet av Pahtavaara kan ske till en halverad investeringsnivå jämfört med tidigare planer. Processanläggningen från Pahtavaara kan nämligen användas i Blaiken.
- Nu behöver vi 120 miljoner kronor för att dra igång gruvan, en halvering jämfört med tidigare, säger ScanMinings finanschef Thomas Lundgren.
Lättare nu
- Det är mycket lättare att komma igång nu när tröskeln är lägre. Men samtidigt vet vi ju vilka tider det är för tillfället, det är inte de bästa tiderna att jaga finansiering, tillägger han.
Vad gäller tidpunkt för start av gruvbrytning hänvisar han till vd Michael Nilsson. Han säger dock att det efter ett klartecken om finansiering tar cirka elva månader att köra igång själva gruvbrytningen.
För att förbereda för brytningen samt för att få in lite pengar för att hålla bolaget flytande ekonomiskt avverkar nu ScanMining cirka 100 hektar inom gruvbrytningsområdet.
Det är Norra Skogsägarna som köpt skogen och avverkar där sedan tre, fyra veckor tillbaka med två skördare. Avverkningen kommer att pågå drygt en månad till.
- Det är omkring 10 000 kubikmeter som vi ska avverka, säger Olle Lindh, skogsinspektor på Norra Skogsägarna.
URBAN VIKLUND