VK_020813

ScanMining köper guldgruva

Köpet kan öka möjligheten till gruvstart i Ersmarksberget

STORUMAN

ScanMining tänker köpa en guldgruva i Finland. Gruvföretagets ledning tror Inte affären försenar brytningen i Ersmarksberget i Sorsele kommun. Enligt vd Michael Nilsson kommer den snarare att stärka möjligheterna till en gruvstart.

Det är Pahtavaara guldgruva i norra Finland som ScanMining

planerar att köpa. ScanMining har träffat ett avtal om köp av

gruvan, men villkoret är att styrelsen säger ja.

Pahtavaara guldgruva har varit i drift i fyra år men produktionen lades ned för omkring tre år sedan i samband med en konkurs.

Förvärvet innefattar förutom befintliga licenser med guldfyndigheter även en komplett processanläggning för malmanrikning uppförd 1996.

Potentiel

Från ScanMining säger man att den guldresursbas som finns i området kommer att undersökas vidare för att skapa förutsättningar för en framtida guldproduktion.

ScanMining planerar för ett borrprogram i Pahtavaaras närhet. Borrningar kommer att genomföras med dotterbolaget ScanDrill som huvudentreprenör. Det är alltså inte säkert att brytning startar omgående i den finska gruvan.

- Även om förutsättningarna för drifttagning inte skulle visa sig föreligga i dagsläget bedöms området ha betydande potential för framtida gruvverksamhet, sägs det i ett pressmeddelande från ScanMining.

Anrikningsverk

ScanMining anser att det fullt moderna anrikningsverket som ingår i köpet är en betydande tillgång.

- De utrustningar som finns i anläggningen är av samma typ som planeras användas vid ScanMinings anläggning vid Blaiken.

ScanMinings har sedan hösten 2000 alla tillstånd klara för att köra i gång Blaikengruvan, en dagbrottsgruva, vid Ersmarksberget i Sorsele kommun.

 

En gruva där det ska brytas zink och guld. Men gruvföretaget har haft svårigheter att ordna finansieringen av starten.

Ordnar pengar

Om det planerade gruvköpet i Finland säger vd Michael Nilsson att det inte kommer att försena starten av Blaikengruvan.

-Det är snarare så att det stärker möjligheterna att komma i gång med produktionen i Blaiken, säger han till VK.

I klartext, enligt Michael Nilsson, skulle det genom ägandet av den finska guldgruvan och dess utrustning kunna bli lättare för ScanMining att ordna pengar till gruvstarten i Blaiken.Hur mycket ScanMining tänker betala för den finska gruvan vill Michael Nilsson inte tala om i dagsläget.

Tidigare i sommar har ScanMining av Miljödomstolen fått tillstånd att årligen bryta 600 000 ton zinkmalm i Svårtträsk, Storumans kommun. Om brytningen kommer i gång ska malmen fraktas till den planerade Blaikengruvan och anrikas där.

URBAN VIKLUND