VK_020216

Scanmining försöker få nya investerare

Det går tungt för gruvbolaget Scanmining att ragga pengar för att öppna Blaikengruvan i Sorsele.

När redan befintliga ägare i november erbjöds att teckna sig för en nyemission lyckades det enbart till en tredjedel, 24 miljoner. I går beslutades om att göra ett nytt försök, denna gång till institutionella placerare.

- 24 miljoner var ändå bra under rådande omständigheter. Slutet av förra året var det tufft att genomföra lyckade nyemissioner, så vi känner oss ändå nöjda.
Det säger Kjell Moreborg, vd för Scanmining, efter gårdagens extra bolagsstämma.

100 jobb i 15 år

Scanmining har länge planerat för att öppna en gruva på Ersmarksberget i Sorsele kommun, den så kallade Blaikengruvan.

Förväntningarna i kommunen har också varit stora. Gruvan väntas ge omkring 100 jobb och ha en brytningstid på 15 år.
Problemet är finansieringen.
När gruvbolaget förra året beslutade om en nyemission valde styrelsen att enbart erbjuda den med företrädesrätt till redan befintliga aktieägare.

-Självklart hade vi en förhoppning att vi skulle lyckas teckna hela emissionsbeloppet redan då. I ett sånt läge spekulerar man inte vad som händer om man inte lyckas, konstaterar Moreborg. ,,

24 av 65 miljoner

Resultatet av erbjudandet blev att aktier för knappt 24 av totalt förväntade 65 miljoner kronor tecknades.
I går beslöt styrelsen vid en extra bolagsstämma att gå ut med ett nytt erbjudande för att komplettera nyemissionen från i november. Den här gången vänder bolaget sig till institutioner och större placerare.
- Vi har tiden fram till ordinarie bolagsstämma i maj på oss, säger Moreborg men vill inte spekulera i vad som händer om bolaget inte lyckas få stöd från investerare.
Det totala behovet för att kunna öppna gruvan är beräknat till 240 miljoner kronor och ska finansieras genom lån samt krediter från maskinleverantörer.
Vid full finansiering räknar Kjell Moreborg med endast en kort tidsperiod innan gruvarbetet kan komma i gång. I höstas fanns förhoppningen/att det skulle kunna ske redan i år.

OWE FREDRIKSSON