VK_011123

Miljödomstol - Svärtträskgruvan

Vid Umeå tingsrätt, miljödomstolen, ansöker ScanMining AB om tillstånd att anlägga en ny gruva vid Svärtträsk, Storumans kommun.

Enligt ansökan är avsikten att bryta zinkmalm med inslag av bly och silver ur fyndigheten, som sammanlagt uppgår till minst 3,1 miljoner ton malm. Brytningen sker från början i dagbrott men kan senare komma att övergå i underjordsbrytning. Den utbrutna malmen transporteras till det blivande anrikningsverket vid Blaikengruvan.

Tillstånd söks också till vattenverksamhet bestående i bortledning av vatten från gruvan, anläggande av klarningsbassäng och omgrävning av en bäck.

En miljökonsekvensbeskrivning har getts in i målet.

Synpunkter med anledning av ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen lämnas skriftligen senast den 14 jan 2002. Inlaga i 3 ex ges in till miljödomstolen, Box 138, Umeå. Domstolens målnummer M 53-01 anges.

Handlingarna hålls tillgängliga hos Ralph Johansson, Storumans kommun, Blå vägen 242, Storuman, telefon 0951-140 00. Kallelser och andra meddelanden införs dessutom i Västerbottens-Kuriren och Västerbottens Folkblad.

För vattenverksamheterna som uppges beröra fastigheterna Brännholm 1:4, Gunnarberg 1:2, 1:3 och 1:4 samt Gunnarn 4.1 gäller särskilt:

Yrkanden om ersättning framställs helst skriftligen inom samma tid som nyss sagts och senast vid miljödomstolens huvudförhandling. Domstolen får avvisa yrkanden som framställs senare än vad som nu angetts, om de inte föranleds av iakttagelser vid syn eller av andra omständigheter som har förekommit under huvudförhandlingen. Sökandens motparter har rätt till ersättning för skäliga rättegångskostnader.

Enligt 22 kap 7§ miljöbalken är ägare av en fastighet som berörs av ansökan skyldig att till domstolen uppge innehavare av servitut, nyttjanderätt eller rätt till elektrisk kraft som upplåtits i fastigheten. Om fastighetsägaren utan giltigt skäl underlåter detta och skada uppstår för en rättighetshavare, kan fastighetsägaren bli skyldig att betala skadestånd till denne.

Umeå tingsrätt, miljödomstolen