VK_011108

Hoppet ökar för gruvstart redan 2002

STORUMAN
Enligt ScanMining är finansieringen för Blaikengruvan inte långt borta.
Företaget räknar med att kunna köra igång någon gång under första halvåret 2002.
Gruvan ger omkring 100 jobb och nu tror man på en brytningstid på 15 år.

ScanMining redovisar en oberoende genomförbarhetsstudie som visar att den planerade Blaikengruvan i Ersmarksberget, Sorsele kommun, för de första sex driftsåren får ett plusresultat på 497 miljoner kronor. Detta räknat utifrån metallpriserna i mitten av oktober månad 2001.
Den totala investeringen på 240 miljoner kronor för att starta gruvan plus ett rörelsekapital på 40 miljoner har dock inte dragits från det beräknade plusresultatet.

15 år
ScanMining räknar nu med en brytningstid på 15 år. En dubblerad driftstid jämfört med aktuell brytningsplan.
Gruvföretagets vd Kjell Moreborg förklarar att man påträffat så kallade mineraliserade zoner i gruvans närhet som inte är så tätt uppborrade att man får kalla dem för malm.
- Men med erfarenhet av hur geologin ser ut i området så bedömer vi att även en stor del av de mineraliserade zonerna kommer att inom de närmaste åren kunna ingå i den framtida malmförsörjningen. Det innebär att driftstiden blir betydligt längre än de sju, åtta år vi har brytningsplan för i dag.
Malmproduktionen kommer i Blaikengruvan att vara 50 procent zink, 35 procent guld och resten bly och silver.

Dagbrottsgruva
Angående zink säger man från ScanMining att Blaikengruvan har stora konkurrensfördelar eftersom den kommer att drivas som dagbrottsgruva. De flesta av världens zinkproducerande gruvor drivs under jord och har i jämförelse med dagbrott mångdubbelt högre brytningskostnader.
Men än har ScanMining inte klart med finansieringen för att kunna starta gruvan. Företaget behöver låna till investeringen på 240 miljoner kronor och ger nu ut nya aktier för att få ihop till rörelsekapitalet under uppbyggnadstiden.
Kjell Moreborg säger dock att företaget räknar med att ha klart med finansieringen under den närmaste tiden och att man ska kunna börja bygga anrikningsverket under första halvåret 2002.
När gruvan är fullt utbyggd räknar man med att verksamheten ger omkring 100 jobb.

URBAN VIKLUND