VK_010824

Sorselegruva
finansieras med nya aktier

STORUMAN
ScanMining, som planerar en gruva i Ers-marksberget i Sorsele kommun, har ont om pengar.
Nu vill företaget ge ut nya aktier för att få pengar till sin verksamhet.

Sedan förra hösten har ScanMining alla tillstånd som behövs för att starta brytningen av zink och guld samt bygga ett anrikningsverk vid Ersmarksberget.
     Men företaget har haft svårt att ordna pengar till start av Blaikengruvan, som den planerade brytningen i Sorsele kallas. Företaget vill låna närmare 250 miljoner kronor.
     
Inga pengar hittills
Länsstyrelsen i Västerbottens län har tillstyrkt att Nutek, Närings- och teknikutvecklingsföretaget, beviljar ScanMining regionalpolitiskt företagsstöd anpassat till en nivå som gör att etableringen av gruvan kan komma till stånd. Men hittills har det inte ramlat in några pengar till gruvprojektet. Och pengar behövs inte bara till att starta gruvan. I senaste delårsrapporten står att företaget bearbetar alternativa lösningar för en snar finansiering av verksamheten inklusive Blaikenprojektet.
     
Extra stämma
Oavsett slutlig konstruktion av finansiering av Blaikengruvan förväntas ScanMining själv stå för det rörelsekapital som ska täcka kostnader under byggnationstiden.
- För att tillgodose dessa krav och skapa handlingsutrymme för fortsatt prospektering samt för att säkra likviditeten från nu och fram till tidpunkten för ett positivt kassaflöde avser ScanMining att genomföra en nyemmision, sägs det i delårsrapporten.
ScanMining kommer att kalla till en extra bolagsstämma där ägarna föreslås att en nyemission genomförs.
     
URBAN VIKLUND