VK_010223
Trögt år för Scanmining

STORUMAN 010223

ScanMining fortsätter att gå back. Förra året 6,5 miljoner kronor. Företaget måste låna en rejäl slant för att kunna starta Blaikengruvan i Sorsele. Men där finns malm värd ett par miljarder kronor.

ScanMinings bokslut för år 2000 berättar att verksamheten fokuseras på att skapa förutsättningar för uppbyggnad av Blaikengruvan vid Ersmarksberget i Sorsele kommun.

Men det går trögt med att skapa de ekonomiska förutsättningarna. Trots att alla tillstånd vara klara redan i höstas är finansieringen ännu inte ordnad. Gruvprojekt vid Ersmarksberget står för närvarande stilla.

Måste låna

Enligt bokslutet visar den genomförda upphandlingen att investeringsbehovet ligger på 240 miljoner kronor. Pengar som företaget måste låna. Förhandlingar förs enligt företaget med ett antal svenska och internationella finansieringsinstitut.

Bokslutet för år 2000 visar i likhet med tidigare år på negativa siffror. Förra årets förlust är på 6,5 miljoner kronor. Totalt har företaget de senaste fyra åren gått 31,2 miljoner kronor i förlust.

Under forra året fick bolaget ta. en checkkredit på 10 miljoner kronor. Vid årets slut var det kvar 5,4 miljoner av krediten.

En titt på posten likvida medel visar att.tillgängliga pengar uppgick till 1,4 miljoner kronor vid årets slut. Vid årets början var de'16,9 miljoner kronor.

Räcka fram

Bokslutet säger dock att bolagets tillgängliga pengar bedöms räcka fram till dess att projektfinansieringen är klar.

När finansieringen väl är ordnad planeras inledningsvis för en årlig brytning av 1,2.miUoner ton malm vid Blaikengruvan. Den totala -malmbasen, fyndigheten i Gunnarberg utanför Storuman inberäknad, uppgår till närmare 10 miljoner ton malm med ett beräknat värde av 2,6 miljarder kronor.

URBAN VIKLUND