VK_010215
Gruvprojekt står och stampar

STORUMAN 010215

ScanMinings gruvprojekt vid Ersmarksberget inom Sorsele-kommun står för närvarande stilla. Trots att alla tillstånd var beviljade redan i höstas är finansieringen ännu inte ordnad.

Den 15 september i höstas fick ScanMining tillstånd av miljödomstolen att bryta zink och guld i dagbrottet på Ersmarksberget samt att bygga ett anrikningsverk, Blaikenverket, för bearbetning av malmen. Företaget beräknar att den hittills kartlagda fyndigheten räcker till sju års brytning.

Gruvföretaget har tillstånd att anrika upp till 1,5 miljoner ton malm per år i Blaikenverket. Det är tänkt att anrikningsverket även ska ta hand om malmen som kommer från den planerade gruvbrytningen i Gunnarberg tio kilometer norr om Storumans samhälle. Alla tillstånd är som sagt klara, men nu fattas kapital för att starta brytningen.

Fick ta kredit

I höstas fick företaget ta en checkkredit på tio miljoner kronor för att finansiera verksamheten fram till dess att det definitiva finansieringsbeslutet fattats. Från företaget berättade man då att förhandlingar fördes med ett antal svenska och internationella finanseringsinstitut för att klara finansieringen till Blaikenprojektet.

 

Kjell Moreborg, vd för ScanMining, säger att det stopp man nu har på Ersmarksberget inte på något sätt är oplanerat.

Han förklarar att det var bestämt att man först skulle göra sedimentationsbassänger och evakueringsdammar samt grovplanera hela industriområdet. Det arbetet är nu klart. Innan man sedan började bygga anrikningsverket skulle dock finansieringen för hela projektet vara klar.

- När det gäller byggstarten är jag i dag i den situationen att jag inte kan ge något exakt datum, men vi jobbar på att starta det här så snabbt som möjligt. Men vi måste få färdigt finansieringen.

"Får ha tålamod"

ScanMining måste ordna fram cirka 250 miuoner kronor.

VK: Har det varit svårare än väntat att ordna finansieringen?

- Både ja och nej. Det är en väldigt stor verksamhet som ska starta. Och så är det ju en gruvdrift, en ny industrietablering, inom ett område där det aldrig varit gruvdrift. Så det är klart att i ljuset av detta får man väl ha lite tålamod över att det kan behövas en rejäl genomlysning av projektet innan man kan sy ihop finansieringen.

- Men det är ett mycket bra projekt och vi kommer att starta byggnationen någon gång un der det här året, men jag kan inte ange en tidplan i dag.

URBAN VIKLUND