VK_001007

Överklagar inte gruvbeslutet

Klart för brytning - trots farhågor om bristande efterbehandling

STORUMAN
Naturvårdsverket beslutade i går att inte överklaga miljödomstolens beslut att tillåta gruvbrytningen i Ersmarksberget i Sorsele kommun.


Naturvårdsverket har ansett att lönsamheten är låg och att efterbehandlingen av gruvområdet kan bli lidande. Därför har verket övervägt att överklaga miljödomstolens beslut att tillåta gruvbrytningen.
     "Det är en fattig malm internationellt sett", har Hans Gustafsson på Naturvårdsverket tidigare sagt till VK om zinkhalten på två procent.
Men i går, den sista dagen det var möjligt att överklaga miljödomstolens beslut för tre veckor sedan, beslöt naturvårdsverket att inte överklaga beslutet.
- Våra farhågor kvarstår när det gäller risken för att det blir skador, men vi har fått garantier för avsättande av pengar för efterbehandling på ett spärrat konto som länsstyrelsen handhar, säger Hans Gustafsson.
Sorseles kommunalråd Laila Borgström, s, säger att hon känner stor lättnad. Hon tror att en överklagan skulle ha fördröjt starten av en gruvbrytning minst ett halvår.
- Jag är jätteglad att dom låter bli att överklaga. Men fortfarande är överklagningstiden inte över, det kan ju komma någon annan som överklagar.
     
Ingen överklagan
Överklagningstiden gick ut i går, men det fanns möjlighet att överklaga ända fram till klockan24.00. När VK kontrollerade med miljödomstolen vid fyratiden i går eftermiddag hade det inte kommit in någon överklagan.
     - Men det kan komma in överklagningar med fax eller e-mail ända fram till midnatt, sade registrator Karin Alfredsson.
ScanMinings VD Kjell Moreborg ville i går inte ge några kommentarer förrän överklagningstiden helt gått ut.
Förutsatt att ingen överklagar kommer ScanMining att starta gruvbrytningen under andra kvartalet nästa år.
     
URBAN VIKLUND