VK 000825
Scanmining satsar på Blaikengruvan

STORUMAN

ScanMinings arbete koncentreras nu på nästa års planerade start av Blaikengruvan i Sorsele kommun. Det visar företagets delårsrapport för 1 januari – 30 juni.

Blaikenprojektet, som inkluderar brytning av zink och guld i dagbrott på två platser samt ett anrikningsverk för bearbetning av malmen, gör Blaikengruvan till den största nyöppnade dagbrottsgruvan i Sverige under de senaste 30 åren.

Zink förekommer
Prospekteringar har visat att zink även förekommer i ett område norr om Storjuktan och här har ScanMining under perioden beviljats inmutningar motsvarande 3 600 hektar. I Svärtträskområdet nordöst om Storuman har tidigare cirka två miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av tre procent zink påträffats. Genom ytbergsprovtagningar har ytterligare mineraliseringar påträffats.

Nya fyndigheten
– Den nya fyndigheten sträcker sig norrut cirka en kilometer från den tidigare påvisade fyndigheten och indikerar att malmbasen har en större utsträckning än vad som hittills konstaterats, står att läsa i delårsrapporten. De fynd som gjorts hittills är tillräckliga för att starta gruvdrift varför bolaget nu avvaktar miljödomstolens utslag innan ytterligare investeringar görs i området. Gruvstart beräknas kunna ske under andra kvartalet 2001. Den malm som bryts i Svärtträsk kommer att transporteras till Blaikengruvan och anrikas där.

Miljötillstånd
Ansökan om miljötillstånd för Blaikenprojektet behandlades av miljödomstolen 14-15 juni, dom meddelas 15 september. Nettoresultatet för perioden blev minus 3,2 miljoner kronor. Motsvarande siffror för samma period föregående år var minus 3,7 miljoner kronor.

URBAN VIKLUND

urban.viklund@vk.se