VK 000807
Arkeologisk utredning innan gruvbrytning

STORUMAN

Länsstyrelsen har beslutat att det ska göras en särskild arkeologisk utredning inom de områden i Sorsele och Storuman där ScanMining planerar gruvbrytning.

Utredningen ska visa om tidigare okända fornlämningar berörs av den planerade brytningen. Den ska också vara ett underlag när läns- styrelsen ska granska om gruvbrytningen klarar de bestämmelser i kulturminneslagen som skyddar fast fornlämning.

Görs av muséet

Utredningen utförs av Västerbottens museum och betalas av ScanMining. Enligt ScanMinings VD Kjell Moreborg kommer fältundersökningen att vara klar den närmaste veckan. – Det är inget konstigt att det görs sådana här under- sökningar i samband med gruvbrytningar, säger Kjell Moreborg som inte tror att den arkeologiska undersökningen kommer att senare- lägga starten av gruvbrytningen.

ScanMining planerar att starta Blaikengruvan i Sorsele under det andra kvartalet 2001 och där bryta den så kallade Ersmarks- bergsmalmen. Blaikenbrytningen omfattar även Svärt- träskmalmen i närheten av byn Gunnarberg cirka en mil nordöst om Storuman.

Nytt zinkfynd

ScanMining rapporterade i slutet av juni i år om ett nytt zinkfynd i Svärtträsk. Det nya området sträcker sig norrut cirka en kilometer från den tidigare fyndigheten. – Vi är övertygade om att malmtonnaget kommer att kunna utökas i området, sade Michael Nilsson, vice VD i ScanMining, i pressmeddelandet om det nya zinkfyndet. Hittills omfattar Svärt- träskmalmen cirka två mil- joner ton malm. Malmen i Blaiken beräknas uppgå till 7,8 miljoner ton. Anrikningsverket i Blaiken, som ska ta hand om både Ersmarksmalmen och Svärtträskmalmen, ska klara av 1,2 miljoner ton malm per år. Malmen innehåller zink, bly, silver och guld.

URBAN VIKLUND