VK 000511
Frågetecken kring plan på ny gruva

STORUMAN

Länsstyrelsen anser att ScanMinings miljökonsekvensbeskrivning av gruvbrytningen i Gunnarberg är alltför översiktlig. För att det ska bli ett ja till brytning måste den kompletteras.

Gruvfyndigheten ligger cirka 10 km norr om Storuman, på östra sidan Inlandsvägen. Närmaste bebyggelse ligger i byn Gunnarberg, några hundra meter väster om brytningsområdet på cirka 115 hektar. Den totala malmbasen beräknas till 1,8 miljoner ton zinkmalm med en genomsnittlig zinkhalt på 3,1 procent. Det blir först brytning i dagbrott, senare eventuellt under jord. Malmen ska köras från Gunnarberg till ScanMinings planerade anrikningsverk vid Ersmarksberget i Sorsele kommun, 28 km norr om fyndigheten.

Vill veta mer
Storumans miljöinspektör Carola Byström har tidigare i ett yttrande bedömt miljökonsekvensbeskrivningen (MBK:n) som "väldigt översiktlig". – Det finns till exempel ingen beskrivning av vad gruv- och dräneringsvattnet kommer att innehålla vad gäller tungmetaller och järnsulfider. Detta bör finnas eftersom man vet att mer eller mindre höga koncentrationer av tungmetaller kan medföra allvarliga biologiska konsekvenser för djur- och växtlivet i de mottagande vattendragen, skriver hon i sitt yttrande. Länsstyrelsen är inne på samma linje som Carola By- ström. I ett yttrande till Bergs- staten i Luleå sägs att MKB:n är alltför översiktlig. Den måste kompletteras. – Bristerna i den föreliggande MKB:n utgör enligt vår mening hinder att för närvarande bifalla ansökan om bearbetningskocession, skriver läns- styrelsen i sitt yttrande. Bland annat efterlyser läns- styrelsen ett bättre och över- skådligare kartmaterial. Vidare ett bildmontage som visar hur gruvområdet kommer att påverka landskapsbilden och se ut under brytningstiden från riksväg 45 och bebyggelsen i närheten. För att få en kortare transportväg till anrikningsverket vid Ersmarksberget finns planer på att bygga en väg över Blaikfjället upp mot anslutningsvägar vid Blaikmyran.

Väg och vatten
Länsstyrelsen anser att vägdragning och utformning bör anges liksom vägens miljö-, natur- och kulturpåverkan inklusive intrång i rennäring samt jakt och friluftsliv. Länsstyrelsen efterlyser ett särskilt avsnitt om grund- vatten. Närboendes vatten- täkter kan påverkas. Konsekvenser för närbelägna vattentäkter och omgivande växlighet bör redovisas. När det gäller Gunnarbäck- en skriver länsstyrelsen att det är ett av de värdefullare fiskvattnen för boende i Storuman med omnejd. – Att så är fallet framgår in- te av MKB:n. Gruvvattnet av- ses avledas till bäcken. Vilka konsekvenser kommer detta att få för fisket? Länsstyrelsen anser att störningsrisker för omgivningen bör redovisas tillsammans med behov av skyddsåtgärder. För damm och stoft bör en spridningsbild utifrån vindriktningar och vindstyrkor anges på karta, så att det framgår vilka områden som berörs av damm- och stoftnedfall.

URBAN VIKLUND

0951-775 25 urban.viklund@vk.se