VK 000505
Blaikengruvan öppnas 2001

SORSELE

Gruvföretaget Scanmining beräknar att Blaikengruvan kan komma att öppnas under andra kvartalet 2001. De tester som gjorts visar att malmerna från gruvan är av god kvalitet. Företagets bokslut visar dock på en balanserad förlust på 30 miljoner kronor.

Vid gruvföretaget Scanminings bolagsstämma 3 maj informerade företagets VD, Kjell Moreborg, att en genomförbarhetsstudie, som företaget Kvaerner Metals Davy gjort, visar att malmen inom den planerade Blaikengruvan är lättkrossade, lätta att anrika och av hög kvalitet.

Hög kvalitet

Enligt Moreborg visar även de analyser som olika smältverk i Europa gjort av sligprover att metallkoncentraten från Blaikengruvan är rena och av hög kvalitet. Den planerade starten av Blaikengruvan har flyttats fram till andra kvartalet 2001. Det som fattas är miljötillståndet och Scanmining räknar med att huvudförhandlingen för miljötillståndet kommer att hållas i mitten på juni månad. Får företaget då klartecken kommer byggnationerna att kunna startas med kort varsel.

Ökad malmbas

Moreborg rapporterade även att de fortsatta prospekteringarna i de inre delarna av Västerbotten samt Bergsslagen medfört att företaget nu har en total malmbas på 9,6 miljoner ton, vilket är en ökning med 2 miljoner ton under 1999. Scanmining har också via sitt intressebolag Scanor Mining genomför prospekteringar i Nordnorge med gott resultat.

500 meter

Vid Gjedde Lakeområdet har man nu påvisat guldmineraliseringar inom ett 500 meter långt område. Företaget har även funnit intressanta mineraliseringar i Gjedde Lake, Finntjörna och Kobbfoss. Inom dessa områden kommer företaget att fortsätta med prospekteringsarbeten.

Minussiffror

Bolagsstämman tog även del av koncernens bokslut som visar på en ansamlad balanserad förlust på 30 327 000 kronor. Trots minussiffrorna beviljades styrelsen och verkställande direktören an- svarsfrihet för verksamhetsåret. Till ny ledamot i styrelsen för avgående Claes Nykvist, valdes Bengt Nordin, Gävle.

ÅKE JOHANSSON