VK 000317
HUR ÄR LÄGET

Björn Byström, Obbola, sedan gruvbolaget ScanMining beslutat att backa från sin tidigare avsikt att använda Tallträsket i Sorsele kommun som slamdeponi? Nu verkar det bli som du hela tiden arbetat för – att gruvbolaget använder Blaiksjön som redan är förstörd.

– Jo tack, jag är nöjd. Det känns bra så här långt, men ännu har vi ju inte sett något beslut från miljödomstolen och tills dess vågar jag inte hoppas för mycket.

Men om både Scanmining, Vattenfall och Naturvårdsverket är överens borde väl även miljödomstolen gå på samma linje?

– Mycket talar för det, men vi har ju heller inte sett vad Sorsele kommunpolitiker säger. De gjorde en kovändning tidigare för att blidka gruvbolaget. Nu får vi se hur de gör när gruvbolaget ändrat sig.

Ser du det här som en seger för dig och de andra sak-rättsägarnas kamp?

– Absolut. Hade jag inte protesterat och lämnat in skrivelser mot företagets planer, hade de aldrig ändrat sig. Omedelbart efter att Scanmining beslutat att skicka slammet till Blaiksjön ringde bolagsledningen till vår advokat och bad oss återta vår protestskrivelse, så visst finns ett klart samband.

Om beslutet blir att Blaiksjön får bli slamdeponi, vad betyder det för er som har intressen i Tallträsket?

– Framför allt betyder det att vi får behålla sjön och fisket som det är idag. Dessutom får vi behålla fisket i Juktan som det varit sen 60-talet. Allt det hade gått förlorat om vi inte kämpat som vi gjort. Det jag nu hoppas på är att Scanmining får hård koll på utsläppen, så att det inte läcker ut och förstör naturen runt omkring.

OWE FREDRIKSSON