VK_000307

Miljödomstolsmål

I det vid Umeå tingsrätt, miljödomstolen, pågående målet M 507 -99 angående tillstånd att starta gruvbrytning vid Ersmarksberget mm i Sorsele kommun har ScanMining - Scandinavian Mining AB återkallat sitt yrkande om tillstånd att anlägga och driva ett sand- och anrikningsmagasin i Tallträsket och yrkar i stället tillstånd att få deponera sand i Blaiksjön.

Avsikten är att avsänka Blaiksjön och att därefter deponera sanden utan att utsläpp sker från sjön under en tid av 5-8 år. Sanden pumpas från anrikningsverket i en 6 300 m lång ledning med diametern 200 mm. En mindre väg dras längs ledningen. Vid anrikningsverket anläggs ett evakueringsmagasin med tät botten, i vilket hela ledningens volym kan tömmas. Parallellt med slurryledningen anläggs en returvattenledning, genom vilken 60 % av processvattnet kommer att kunna återanvändas.

Vissa små diffusa utsläpp till luft kan inte uteslutas enligt sökanden. Utsläpp av vatten kan inte helt uteslutas, då ett visst läckage sker genom de befintliga dammarna i Blaiksjön. Ett visst buller från utsläppspunktema i sjön kommer att förekomma.

Synpunkter med anledning av det nya yrkandet lämnas skriftligen senast den 7 april 2000. Inlaga i 3 ex. ges in till miljödomstolen, Box 138, Umeå. Domstolens målnummer M 507-99 anges. Domstolen får avvisa synpunkter som framställs senare.

 

Handlingarna finns tillgängliga hos kommunsekreterare Barbro Olovsson, kommunkansliet i Sorsele, tfn 0952-140 00.

Miljödomstolen