VK_000214

Varnar för cyanidutsläpp i Västerbotten


Den cyanidkatastrof som uppdagats i Ungern och Jugoslavien efter utsläppen från guldsmältverket i Rumänien skulle lika gärna kunna hända i Västerbotten.

Den varningen ger Björn Byström, Obbola, som sedan förra året protesterar mot gruvbolaget Scanmining gruvplaner i Sorsele.

 

Cyanidutsläppet i Rumänien som nu även drabbar Ungern och delar av norra Jugoslavien befaras bli den värsta ekologiska katastrofen som drabbat Europa sedan kärnkraftolyckan i Tjernobyl 1986. Samma gift, cyanid, har Scanminings ansökt om att få använda för sin guldutvinning i Sorsele.

”Allvarlig varning”

— Giftet används för att förbilliga sättet att få fram guldet men samtidigt skapas ett hot om en framtida katastrof, menar Björn Byström och drar parallellen med den nya aktuella i Rumänien.

— När dammen i Rumänien byggdes var säkert alla helt övertygade om att den skulle hålla, ändå brast den och nu är katastrofen ett faktum både i Ungern och Jugoslavien. Självklart är det fog för en allvarlig varning, menar Björn Byström.

Björn Byström hävdar också att den utsläppsmängd som Scanmining angett i sin ansökan bygger på en årsförbrukning av 70 ton natriumcyanid, det ämne som den giftiga cyaniden utvinns ifrån. Enligt hans egna beräkningar kommer också 3 kilo cyanid att årligen hamna i Tallträsket.

— Det som också oroar mig är Scanminings egna uppgifter om att mängden cyanid per liter vatten utsläppt ur destruktionsprocessen ska kunna uppgå till 0,10 milligram. Det är nära nog samma mängd, 0,13 milligram per liter vatten, som i lördags uppmättes i floden Tisa i norra Serbien. Och där flöt mängder av död fisk omkring.

Avfärdar misstankarna

Mikael Nilsson, vice VD i Scanmining, avfärdar konsekvent alla misstankar om framtida katastrofer i Sorsele på grund av bolagets gruvdrift.

— Skälet är att vi inte kommer att använda cyanid i någon damm, säger han.

Mikael Nilsson hävdar att cyanid endast ska användas vid en speciell process för att rena mindre mängder metallkoncentrat, slig, som annars är svåra att sälja.

— Om cyanid används blir det i en sluten process där överskottscyaniden neutraliseras innan restvätskan pumpas ut i vårt sandmagasin, säger han.

”Oskadliga halter”

Mikael Nilsson understryker att vätskan kommer att spädas kraftigt och den naturliga nedbrytning kommer att fortgå under lång tid innan något vatten når den naturliga mottagaren.

— Då handlar det om helt oskadliga halter cyanid. Då magasinet är mycket stort kommer en ytterligare kraftig utspädning att ske där.

Några kommentarer till Byströms uppgifter om cyanidkoncentrationen i det utsläppta vattnet vill inte Mikael Nilsson ge på söndagskvällen. Han hänvisar till att han inte har möjlighet att kontrollera uppgifterna, men lovar återkomma.

OWE FREDRIKSSON