Västerbottningen 000302
Tallträsket i Sorsele förblir orört

Av MIMMI LINDSTRÖM

SORSELE (Vn)

Gruvbolaget Scan Mining kommer med största sannolikhet att använda Blaiksjön som sandmagasin till den blivande gruvan. Det innebär att sjön Tallträsket förblir orörd.

Miljödomstolen i Umeå kommer under våren att pröva villkoren för Scan Minings gruvverksamhet i Ersmarksberget enligt miljöskyddslagen.

En del av prövningen handlar om var den sand som blir över efter att malmen tagits fram ska förvaras. Scan Mining har tidigare haft sjön Tallträsket som förstahandsalternativ vilket bland annat fastighetsägare kring sjön protesterat emot.

Blaiksjön först

De har hävdat att Tallträsket skulle bli biologiskt död och i stället hänvisat gruvbolaget att använda regleringsmagasinet Blaiksjön som sandmagasin.

Förhandsdiskussioner med Vattenfall och Naturvårdsverket har visat att Blaiksjön kan accepteras för sanddeponering. Därför kommer Scan Mining att framhålla Blaiksjön som förstahandsalternativ för sandmagasin i förhandlingarna med miljödomstolen.

- Det är miljödomstolen som beslutar om var sanden ska förvaras men eftersom vi, Naturvårdsverket och Vattenfall är överens om Blaiksjön är det sannolikt att det blir så, säger Michael Nilsson, vice verkställande direktör på Scan Mining.

Bemt-Erik Nordenström (mp) vice kommunalråd i Sorsele kommun välkomnar gruvbolagets beslut.

- Blaiksjön är ett bättre alternativ, säger han. Då slipper man en kollision med fiske och naturintressen kring Tallträsket. Dessutom behöver man inte bygga någon vall över Överstjuktan.