000210

CYANID !!! DÖD NATUR !!! CYANID !!! DÖD FISK !!! CYANID !!! DÖD NATUR !!! CYANID !!! ALLT DÖTT !!!

000210 21.01http://www.dn.se/DNet/dyn/Crosslink.dyn?d=262&t=0

Ungern och Rumänien samarbetar om katastrofen

ORADEA, RUMÄNIEN (TT-Reuters)

-Rumänien och Ungern kom på torsdagen överens om att samarbeta i ersättningsfrågan efter den enorma fisk- och fågeldöd som de anser orsakades av ett cyanidutsläpp från en guldgruva i nordvästra Rumänien.

-Gruvan ägs till hälften av det australiska företaget Esmeralda Ltd, som enligt den rumänske statssekreteraren Anton Vlad bär ansvaret för katastrofen:

- Rumänien har också stort intresse av att företaget som vi vet bär ansvaret för detta skall hållas ersättningsskyldigt, sade han efter ett möte med Ungerns miljöminister Pal Pepo som syftade till att lägga upp strategin efter ''den värsta miljökatastrofen i Ungern på ett decennium''.

-De båda länderna enades om att bilda en expertkommitté som skall utreda den ekonomiska och juridiska skuldfrågan för utsläppet från Aurol-gruvan i Baia Mare i nordvästra Rumänien.

-Esmeralda förnekar att något stort cyanidutsläpp skall ha ägt rum och svär sig således fritt från att ha orsakat katastrofen, men har samtidigt begärt att handeln med företagets aktier skall stoppas.

-Under tiden fortsatte upprensningen av tonvis med döda fiskar i floden Tisza, som rinner igenom centrala Ungern och utgör vattentäkt för många städer och byar i Ungern.

Cyanidutsläppet skedde när en spillvattendamm vid gruvan svämmade över i slutet av januari.

På torsdagen meddelades från Serbien att cyaniden nu har nått fram dit efter att ha runnit genom Ungern i tio dagar.

Hittills har inga människor rapporterats ha blivit skadade av cyaniden, men de ungerska myndigheterna har börjat kontrollera fisk i matbutikerna ''eftersom fiskens ursprung är osäkert'', meddelade den ungerska nyhetsbyrån MTI.

De ungersk-rumänska överläggningarna inleddes samtidigt som Esmeralda i ett uttalande från huvudkontoret i Perth i Australien tillbakavisade anklagelserna om att gruvan skulle var a orsaken till miljökatastrofen. Esmeralda hävdade att man i en egen undersökning funnit bevis för detta.

''Jag ställer mig väldigt skeptisk till påståendena om ett stort cyanidutsläpp'', sade Esmeraldas styrelseordförande Brett Montgomery.

Den ungerske miljöministern avstod att försöka sätta en prislapp på katastrofens följder med motiveringen att situationen ännu inte är överblickbar. Han trodde att det kommer att dröja till slutet av mars innan man vet skadornas totala omfattning.

Men andra i hans delegation uttalade sig mindre diplomatiskt:

- Man kan ju räkna de döda fiskarna. Och en sak är säker _ fisken har inte dött i lunginflammation. Det råder ingen tvekan om att gruvan bär ansvaret för detta, sade en ledamot.

Cyanidutsläppet betecknades på torsdagen av EU som en ''europeisk katastrof'' och unionens viceordförande Loyola de Palacio lovade vid ett besök i Budapest att EU kommer att överväga ekonomiska hjälpåtgärder.

Hon tillade att Ungern enligt hennes uppfattning bör kompenseras från det rumänsk-australiska gruvföretaget.

- Inom EU finns en klar princip som säger att den som orsakar miljöskador också skall betala för upprensningen. I detta fall är det dock tveksamt om det går att återställa naturen till samma skick som före katastrofen, sade hon.

http://www.aftonbladet.se/telegram/0,1082,22369976_UTR__,00.html

Gruvdirektör: Ungerskt cyanidlarm överdrivet
ORADEA . Chefen för den australiska gruvföretaget Esmeralda Exploration, Brett Montgomery, sade på torsdagen att det inte finns några bevis för att det är en cyanidläcka från bolagets guldgruva i Rumänien som orsakat fiskdöden i floden Tisza i Ungern. Han betecknade larmrapporterna som grovt överdrivna.
Det var den 30 januari som en damm vid gruvan i Baia Mare i Rumänien flödade över bräddarna vilket medförde att cyanid rann ut i floden Lapus, och så småningom nådde floden Tisza i Ungern.
Ett andra utsläpp inträffade enligt uppgift den 6 februari, men med lägre giftnivå än det första. Det rumänska miljödepartementet meddelade samtidigt att verksamheten vid gruvan tillfälligt stängts.
Esmeralda Exploration äger gruvan ihop med den rumänska staten. Enligt gruvchefen på platsen, australiern Philip Evers, berodde översvämningen i dammen på den senaste tidens häftiga regn. Omkring 100.000 kubikmeter förorenat vatten slapp ut innan gruvtekniker fick läget under kontroll, uppgav Evers.
Brett Montgomery tonade ner skalan på det som hänt:
- Vi betraktar inte detta som någon allvarlig miljöincident, sade han och tillade att han inte trodde att några skadeståndskrav skulle resas mot Esmeralda Exploration.
Cyanid används för att utvinna guld från låghaltig malm, och höga nivåer av giftet har spridits i floderna nedströms, vattentäkt för 2,5 miljoner människor. Enligt rumänsk expertis är cyanidhalten vid platsen för utsläppet 800 gånger högre än gränsvärdet, men koncentrationen minskar successivt i och med att giftet späds ut.
Den ungerske miljöministern Pal Pepo diskuterade på torsdagen miljökatastrofen och de ungerska skadeståndskraven med den rumänske biträdande miljöministern Anton Vlad vid ett möte i den rumänska gränsstaden Oradea. Ministrarna kom överens om att tillsätta en gemensam utredning med EU för att undersöka miljöeffekterna av utsläppet.
Båda parter var överens om att kräva skadestånd och att söka få internationell finansiering. Rumänien kan kräva kompensation från gruvföretaget i enlighet med koncessionsbestämmelserna men för Ungern är situationen svårare eftersom bilateral lagstiftning om miljöolyckor saknas. Enligt Pepo har Ungern drabbats av "ofattbara skador".
- Cyanidutsläppet i Tisza har lett till den största utrotningen av fisk i Centraleuropa någonsin, sade naturvårdschef Karoly Pinter på ungerska jordbruksdepartementet.
Vissa fiskarter som var utrotningshotade före olyckan har sannolikt helt raderats ut nu, menade miljöexperter som förutspådde att det kommer att ta tre till fyra månader att uppskatta vidden av skadorna i floden, som nu är isbelagd.
De flesta byar och städer längs floden tar sitt dricksvatten från brunnar, som inte förorenats. Ett undantag är staden Szolnok, som med omgivningar har 120.000 invånare, som tar vattnet från Tisza. Invånarna i staden har de senaste dagarna försetts med dricksvatten i tankbilar och på flaskor.

000210 18.30  http://www.dn.se/DNet/dyn/Crosslink.dyn?d=262&t=0

Gruvdirektör vill dämpa larmrapporter


Rumänskt-ungerskt ministermöte kräver skadestånd.


PERTH/ORADEA (AP)

-Chefen för den australiska gruvföretaget Esmeralda Exploration, Brett Montgomery, sade på torsdagen att det inte finns några bevis för att det är en cyanidläcka från bolagets guldgruva i Rumänien som orsakat fiskdöden i floden Tisza i Ungern. Han betecknade larmrapporterna som grovt överdrivna.

-Det var den 30 januari som en damm vid gruvan i Baia Mare i Rumänien flödade över bräddarna vilket medförde att cyanid rann ut i floden Lapus, och så småningom nådde floden Tisza i Ungern.

-Ett andra utsläpp inträffade enligt uppgift den 6 februari, men med lägre giftnivå än det första. Det rumänska miljödepartementet meddelade samtidigt att verksamheten vid gruvan tillfälligt stängts.

-Esmeralda Exploration äger gruvan ihop med den rumänska staten. Enligt gruvchefen på platsen, australiern Philip Evers, berodde översvämningen i dammen på den senaste tidens häftiga regn. Omkring 100.000 kubikmeter förorenat vatten slapp ut innan gruvtekniker fick läget under kontroll, uppgav Evers.

Brett Montgomery tonade ner skalan på det som hänt:

- Vi betraktar inte detta som någon allvarlig miljöincident, sade han och tillade att han inte trodde att några skadeståndskrav skulle resas mot Esmeralda Exploration.

-Cyanid används för att utvinna guld från låghaltig malm, och höga nivåer av giftet har spridits i floderna nedströms, vattentäkt för 2,5 miljoner människor. Enligt rumänsk expertis är cyanidhalten vid platsen för utsläppet 800 gånger högre än gränsvärdet, men koncentrationen minskar successivt i och med att giftet späds ut.

-Den ungerske miljöministern Pal Pepo diskuterade på torsdagen miljökatastrofen och de ungerska skadeståndskraven med den rumänske biträdande miljöministern Anton Vlad vid ett möte i den rumänska gränsstaden Oradea. Ministrarna kom överens om att tillsätta en gemensam utredning med EU för att undersöka miljöeffekterna av utsläppet.

-Båda parter var överens om att kräva skadestånd och att söka få internationell finansiering. Rumänien kan kräva kompensation från gruvföretaget i enlighet med koncessionsbestämmelserna men för Ungern är situationen svårare eftersom bilateral lagstiftning om miljöolyckor saknas. Enligt Pepo har Ungern drabbats av «ofattbara skador».

- Cyanidutsläppet i Tisza har lett till den största utrotningen av fisk i Centraleuropa någonsin, sade naturvårdschef Karoly Pinter på ungerska jordbruksdepartementet.

-Vissa fiskarter som var utrotningshotade före olyckan har sannolikt helt raderats ut nu, menade miljöexperter som förutspådde att det kommer att ta tre till fyra månader att uppskatta vidden av skadorna i floden, som nu är isbelagd.

-De flesta byar och städer längs floden tar sitt dricksvatten från brunnar, som inte förorenats. Ett undantag är staden Szolnok, som med omgivningar har 120.000 invånare, som tar vattnet från Tisza. Invånarna i staden har de senaste dagarna försetts med dricksvatten i tankbilar och på flaskor.

NYARE NYTT!  NYTT 000213
ÅTER 000209
HOME