Fredag 18 februari 2000, 17.01

Wallström aviserar skärpta miljöregler efter giftkatastrof

BRYSSEL/GENEVE (AP) EU:s miljökommissionär Margot Wallström aviserade på fredagen skärpta miljöregler för gruvindustrin efter katastrofen med cyanidutsläppet från en guldgruva i Rumänien.

Wallström sade att EU behöver både ett nytt regelverk och en bättre beredskap för insatser om nya katastrofer skulle inträffa.

-- Vi behöver agera snabbare. Vi måste bli bättre på samordning när experter kallas in. Vi har inte tillräckliga resurser, sade Wallström vid en presskonferens i Bryssel på fredagen.

Wallström påminde också om giftutsläppet från en zinkgruva i Spanien 1998 när nationalparken Donana förorenades svårt.

-- Vi har haft två olyckor på senare år. Vi bör kanske ta en närmare titt på dessa aktiviteter. Vi behöver kanske strängare regler för att kontrollera utsläpp från gruvdrift, sade Wallström.

Hon framhöll att det spanska utsläppet visar att det inte bara är ett problem i de forna öststaterna och att cyanidkatastrofen därför inte påverkar förhandlingarna om EU-medlemskap för Rumänien.

Wallström besökte i torsdags Ungern och Rumänien och utlovade EU-bidrag till saneringsarbetet i de drabbade länderna. Hon sade också att gruvans ägare kan komma att tvingas betala för de enorma skadorna på ekosystemen längs floder i Rumänien, Ungern, Jugoslavien och Bulgarien.

Den mycket giftiga cyaniden, som läckte ut från gruvan i Baia Mare i nordvästra Rumänien den 30 januari, används för att skilja ut guldet. Av misstag släpptes cyaniden ut i floden Lapus som flyter ut i Tisza, vilken så småningom rinner samman med Donau i Jugoslavien.

Världshälsoorganisationen WHO krävde på fredagen också att de lagar som reglerar utvinningen av ädla metaller i Europa ska ses över så att katastrofen inte upprepas. Det finns alltför stora skillnader mellan de olika ländernas regelverk och hur de efterlevs, sade WHO:s miljöchef Gunter Klein.

Även FN planerar att skicka en inspektionsgrupp till Balkan för att göra sig en uppfattning om miljökatastrofen. Gruppen på upp till tolv experter kommer att sändas till Balkan i början av nästa vecka, enligt FN:s kansli för humanitära insatser. De kommer att resa runt i tre veckor för att kartlägga katastrofens omfattning fullständigt, hette det.

Den australiske miljöministern Robert Hill sade att hans regering har erbjudit sig att hjälpa till med saneringsarbetet. Guldgruvan Aurul ägs till hälften av ett australiskt bolag och till hälften av rumänska intressen.

Beskedet från Hill kom efter det att han tagit emot den ungerske ambassadören Istvan Gyurk, som lämnade in en protest mot utsläppet.

-- Om man har ett barn som är över 21 år är man förstås inte lagligen ansvarig för det, men man har ett moraliskt ansvar, sade Gyurk till nyhetsbyrån Associated Press, som förklaring till varför den australiska regeringen skulle hållas ansvarig.

Hill sade efter mötet med Gyurk att Australien djupt beklagar den katastrof som orsakats av utsläppet, men gick inte in i detalj på hur den australiska hjälpen ska se ut.

AP MK-es