000216
000215 22.04   http://www.dn.se/DNet/dyn/Crosslink.dyn/d,262

Tungmetaller i cyanidförgiftad flod

Från AP

BELGRAD. Det serbiska jordbruksdepartementet slog på tisdagen larm om höga tungmetallhalter i floden Tisa, som redan förorenats svårt av cyanidutsläppet från en rumänsk gruvdamm.

Laboratorieprov visade höga halter av bly, men också av koppar och järn, hette det. Bly är praktiskt taget oförstörbart och förstör näringskedjorna i åratal.

- Denna metall luktar inte, den är mycket giftig och angriper nervsystemet, sade Predrag Polic vid Belgraduniversitetets kemi-institution.

Den serbiske miljöministern Branislav Blazic sade att han fruktade att Tisas botten förvandlats till en «formlig kyrkogård».

På tisdagen rapporterade bönder och jägare de första fallen av dött vilt, djur som troligen druckit av Tisas vatten. Bybor varnades också för att ta vatten ur sina brunnar eftersom det fanns risk att cyaniden sipprat ner i grundvattnet.

Världshälsoorganisationen WHO uttryckte på tisdagen oro för att tungmetaller som kadmium och bly på längre sikt kan ställa till större skador än den akut giftiga cyaniden, som orsakat den dramatiska fiskdöd som drog fram längs Tisa och nu nått ut i Donau.

Världsnaturfonden uppmanade de ungerska och jugoslaviska myndigheterna att inte förlora någon tid eftersom utsläppet raderat ut allt liv längs en 40 mil lång flodsträcka.

Experter från FN och Jugoslavien började på tisdagen ta prover också i Donau för att kartlägga exakt hur stora skador som utsläppet åstadkommit där.

Ungern och Jugoslavien har dels krävt Rumänien på skadestånd och dels begärt internationellt bistånd för att bekosta sanering av utsläppet.

Ungerns premiärminister Viktor Orban sade på tisdagen att hans regering förberedde en rättsprocess mot det rumänska gruvbolaget och de australiska delägarna.

En delegation från det australiska gruvbolaget Esmeralda väntades på onsdagen till Rumänien. Företagets talesmän har hittills försökt tona ner olyckans omfattning.

Giftutsläppet i Tisa och Donau jämfördes på tisdagen av en amerikansk miljöorganisation, Mineral Policy Center i Washington, med en liknande händelse 1992 i Colorado i USA. En gruvdamm brast och dödade allt liv i Alamosafloden. Saneringen den gången kostade motsvarande 1 1/2 miljard kronor.

- Hela ekosystemet måste byggas upp på nytt. Det tar år, om inte årtionden, sade Steve D'Esposito, president i Mineral Policy Center.