000217  http://www.aftonbladet.se/telegram/
Död fisk nu även i Bulgarien efter rumänskt giftutsläpp
SOFIA . Fiskare i norra Bulgarien hittade på torsdagen död fisk i floden Donau, som utgör gränsen mot Rumänien.
   Därmed har av allt att döma den cyanid som för drygt två veckor sedan läckte ut från en guldgruva i nordvästra Rumänien nu via vattenvägarna genom Ungern och Jugoslavien åter nått ursprungslandet.
  De bulgariska myndigheterna förbjöd redan tidigare i veckan invånarna i de norra delarna att använda vatten från Donau, av rädsla för att giftet skulle nå dit.
  Huvuddelen av det förorenade vattnet väntas nå de bulgariska stränderna på fredagen.
  Miljöaktivister är särskilt oroade för hur det ska gå med naturområdet Sreburna i östra Bulgarien, där det finns flera ovanliga fågelarter.
AP
Margot Wallström inspekterar miljökatastrofen i Rumänien
BUKAREST . EU:s miljökommissionär Margot Wallström besökte på torsdagen Ungern och Rumänien för att på plats studera miljökatastrofen efter cyanidutsläppet från guldgruvan i Baia Mare.
  Hon antydde att ägaren av gruvan kan komma att tvingas betala för de enorma skadorna på ekosystemet längs de drabbade floderna i Rumänien, Ungern och Jugoslavien.

   - Enigheten är stor om att miljöförstöraren betalar, sade Wallström i ungerska Szolnok som floden Tisza flyter igenom.
  Guldgruvan Aurul ägs till hälften av ett australiskt bolag och till hälften av rumänska intressen.
  EU kommer att avsätta pengar för att hjälpa till med saneringsarbetet i de drabbade länderna, sade hon. En internationell arbetsgrupp bör tillsättas som kan värdera skadorna och verka för att minska dem, hette det.
  Wallström fortsatte sedan med ett rumänskt militärflygplan till Rumänien och guldgruvan i Baia Mare. Hon sade att hon vill få en bra bild av vad som inträffat och visa EU:s solidaritet.
  Utsläppet har orsakat en massiv fiskdöd i floderna Lapus, Tisza och Donau.
  På torsdagen tillstod också den rumänska regeringen för första gången att giftutsläppet från gruvan verkligen har orsakat en ekologisk katastrof.
  Rumäniens miljöminister Romica Tomescu, som också befann sig i Szolnok, beklagade den svåra olyckan som inträffade den 30 januari. Mycket giftig cyanid släpptes då av misstag ut i floden Lapus i nordvästra Rumänien. Lapus flyter ut i Tisza som småningom möter Donau.
  -- Rumänien har aldrig haft för avsikt att dölja eller tona ned olyckans omfattning, sade Tomescu.
  Men rumänska myndigheter har tidigare hävdat att utsläppet inte orsakat en så stor katastrof som grannländerna menat. Det hette bland annat i förra veckan att växtligheten i Baia Mare redan börjat återhämta sig.
  Tomascu erkände också att giftkatastrofen inträffat vid ett särskilt olyckligt tillfälle för Rumänien, som har inlett förhandlingar med EU om ett framtida medlemskap.
  -- Vi måste visa oss värdiga det förtroende som EU har givit oss, sade han och försäkrade att utsläppet inte ska leda till spänningar med grannlandet Ungern.
  Tomascus ungerske kollega Pal Pepo sade att 100 ton fisk enligt preliminära beräkningar dött i Ungern och att det kan ta upp till tio år att sanera floderna.
  -- Det är den största olyckan i Ungerns historia, sade Pepo i Szolnok.
AP