000214   http://www.aftonbladet.se/telegram/0,1082,22556151_UTR__,00.html
Margot Wallström till Balkan för att se giftutsläppets skador
BUDAPEST . Samtidigt som cyanidutsläppet från Rumänien spred sig till Jugoslaviens del av Donau efter att ha tagit död på flodsystemet Tisza tillkännagav EU-kommissionen på måndagen att den är redo att hjälpa Ungern och Rumänien.
   EU skickar miljökommissionären Margot Wallström för att inspektera de miljöskadade områdena, dit hon väntas på torsdag enligt kommissionens språkrör.
   - Hon vill med egna ögon se hur det är ställt, sade taleskvinnan Pia Ahrenkilde-Hansen.
   EU är berett att erbjuda hjälp med såväl expertis som ekonomiskt stöd, men har ännu inte fått någon begäran om hjälp från vare sig Ungern eller Rumänien, tillade hon.
   Giftutsläppet som via Tisza (Tisa i Jugoslavien) spred sig genom Ungern och in i Serbien och Donau kommer att förgifta hela näringskedjan i Tiszasystemet under åratal framåt, varnade ordföranden i ungerska parlamentets miljöutskott på måndagen.
   Enligt de rumänska och ungerska myndigheterna har cyaniden fast den spätts ut alltmer dödat omkring 80 procent av fiskbeståndet i de drabbade floderna.
   Zoltan Illes kallade utsläppet "den värsta miljökatastrofen i Europa sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986".
   -- Att tungmetaller också kommit ut i flodsystemen gör problemen ännu värre är vi förut trodde, framhöll Illes.
   Förutom allt liv i vattnet riskerar fåglar som äter fisk och även andra vilda djur bestående skador.
   De serbiska myndigheterna, som konstaterade att så gott som allt liv i Tisa dödats innan giftet fortsatte ut i Donau med mängder av död fisk i släptåg, förklarade att de tänker stämma de ansvariga i Rumänien i internationell domstol sedan skadornas omfattning beräknats.
   Gifthalften konstaterades dock ha sjunkit till en icke-dödlig nivå på cirka 0,2 milligram per liter vatten, samtidigt som dussintals döda fiskar sågs flyta genom den jugoslaviska huvudstaden Belgrad. Jordbruksministeriet förutsade att alla sådana synliga tecken på förgiftning skulle vara borta redan på tisdagen.
   Risk föreligger dock enligt serbiska experter för att delar av utsläppet sipprar ut i marker och grundvatten. Det är särskilt allvarligt eftersom det bördiga slättlandet i norra Serbien är Jugoslaviens kornbod, och bevattnas med vatten från Tisa.
   Ungerns miljöminister Pal Pepo besökte Rumänien för andra gången denna vecka, för att inspektera den delvis australiskägda guldgruvan i Baia Mare, varifrån stor mängder cyanid läckte ut den 30 januari. Där använder man en miljöfarlig och föråldrad metod att med en cyanidlösning skilja ut guldet från annan metall i bruten sten.
   Pepo krävde på nytt skadestånd för de katastrofala följdverkningarna på ungerska flodsystem.
   Den rumänske vice miljöministern Anton Vlad som guidade Pepo sade Rumänien väntar på att experter från båda länderna ska fastställa skadornas omfattning.
   I Rumänien hade cyanidhalten i floden på måndagen sjunkit tillbaka till under vad som anses acceptabelt enligt europeiska normer, efter att tidigare ha legat åtminstone 20 gånger högre. Plankton hade återvänt och var tillbaka till ungefär hälften av normal nivå, förklarade de rumänska myndigheterna.
   AP DS-m
AP

 

 
ÅTER 000214 Utland
HOME