00-02-08
Är detta vad vi kan vänta i Juktandalen om olyckan är framme ???

Scanmining ämnar utvinna guld med CYANID !!!

http://wwwa.aftonbladet.se/telegram/0,1082,22293474_UTR__,00.html

Giftkatastrof förstör dricksvatten i Ungern
BUDAPEST . De 120.000 invånarna i staden Szolnok med omgivningar i sydöstra Ungern varnades på tisdagen för att dricksvattnet i ledningarna kan vara förgiftat.
   Orsaken är att förra veckans cyanidutsläpp från en gruvdamm i Rumänien nu nått floden Tisza, som är Szolnoks vattentäkt.
  Szolnoks borgmästare Ferenc Szalay sade att hälsovårdsmyndigheterna kontinuerligt kontrollerar vattnet och att det kommer att stängas av när gränsvärdet för cyanid överskrids.
  Oroliga invånare köade vid de djupborrade brunnar som finns i stadens omgivningar och fyllde kärl av alla slag. Nyhetsbyrån MTI rapporterade att fem tankbilar skickats från huvudstaden Budapest för att hjälpa till med vattentransporterna.
  Myndigheterna har förbjudit allt fiske i Tisza och befolkningen i byarna längs floden har varnats för att låta boskapen dricka flodvatten och från att låta djur äta död fisk.
  Tv-bilder visade hur tonvis med fiskkadaver skyfflades upp ur floden.
  - Jag har fiskat i Tisza i 30 år men aldrig kunnat föreställa mig någonting sånt här, sade en upprörd bybo.
  Utsläppet ägde ursprungligen rum i floden Samos i Ungern och har med strömmen förts till Tisza. Den ungerske regeringstalesmannen Istvan Boross uppgav tidigare att cyaniden successivt späds ut och kommer att vara upplöst när Tisza rinner in i Jugoslavien. Tisza mynnar sedan i Donau.
  Zoltan Illes, vice ordförande i det borgerliga regeringspartiet Fidesz och ordförande i det ungerska parlamentets miljöutskott, krävde på tisdagen kompensation från Rumänien och det australiska företag, Aurul, som driver gruvan varifrån utsläppet ägde rum.
  Han betecknade det australiska företagets agerande som "ekoimperialism".

AP

 

Ungern kräver skadestånd för giftkatastrof

Budapest
Ungern kommer att kräva skadestånd från Rumänien efter den dammolycka som lett till att två floder förgiftats med cyanid. I söndags inträffade dessutom ett nytt utsläpp av giftet.
TT-AFP
I förra veckan brast en spillvattendamm vid guldgruvan Aurul i närheten av Baia Mare i nordvästra Rumänien.
Stora mängder giftigt slam läckte ut. Utsläppet innehöll tungmetaller och cyanid, som rann ut i floden Szamos som rinner över gränsen till Ungern.
Både Szamos och floden Tisza är nu svårt förgiftade, framhåller Gabor Begi, biträdande utrikesminister i Ungern, som på tisdagen framförde skadeståndsanspråken till Rumäniens ambassadör i Budapest, Petru Cordos.
- Ungerns utrikesdepartement kommer att med alla diplomatiska och rättsliga medel försöka se till att kravet på kompensation uppfylls, sade UD-talesmannen Gabor Horvath enligt nyhetsbyrån MTI.
På tisdagen hade giftet nått ned till staden Szolnok. Enligt ungerska källor har dessutom ett nytt cyanidutsläpp, som skett i söndags, bekräftats.
Ungrarna framhåller att den teknik för guldutvinning som rumänerna använder inte är tillåten i EU-länderna.
Världsnaturfonden (WWF) uppger att den ungerska delen av Szamos är helt död och att dricksvattnet är förgiftat. Det var redan då den rapporten skrevs känt att de giftiga utsläppen också hade nått Tisza. Värden på 300 gånger den dödliga dosen cyanid hade uppmätts i Szamos, uppgav WWF.
Uppemot 50 000 invånare i ungerska småsamhällen hämtar sitt dricksvatten i floderna. Regeringen i Budapest har nu satt stopp för all hämtning av vatten där och i stället börjat distribuera dricksvatten på flaska.
Floden Tisza flyter i sin tur ut i Donau i Jugoslavien.

 

http://www.svt.se/nyheter/

Ungern kräver skadestånd för utsläpp Ungern kommer att kräva skadestånd av Rumänien efter den dammolycka som lett till att två floder förgiftats med cyanid. I förra veckan brast en spillvatten- damm vid en guldgruva i nordvästra Rumänien. Utsläppet innehöll cyanid och tungmetaller. Floderna Szamos och Tisza är nu svårt förgiftade. Ungern framförde i dag kraven på skadestånd. Världsnaturfonden uppger att den ungerska delen av Szamos är helt död och att dricksvattnet är för- giftat. Värden på 300 gånger den dödliga dosen cyanid har uppmätts.

HOME         ÅTER       NYARE NYTT